Bisericile orasului Iasi, un loc pentru suflet si meditatie

biserica

Zona Moldovei este locul ideal pentru reculegere si meditatie, iar orasul resedinta de judet nu poate face exceptie de la regula.

Iasi este un oras ce isi cucereste vizitatorii inca de la prima vedere prin numarul parcurilor, bogatia de cladiri istorice si un numar impresionant de biserici si manastiri, fiind recunoscut  chiar si la nivel international drept un centru ecumenic important.

Bisericile orasului sunt renumite, deoarece fac legatura intre trecutul navalnic al poporului nostru si un viitor in care nu stim cu siguranta incotro ne vom indrepta.

Bisericile orasului sunt o binefacere pentru suflet

Biserica Sfantul Nicolae Domnesc este ridicata intre 1491 – 1492  de unul dintre cei mai mari domnitori din istorie: Stefan cel Mare.

Aceasta este situata chiar langa vechea Curte domneasca si a beneficiat de un amplu proces de restaurare la finele secolului al XIX-lea, acesta fiind locul unde au fost unsi cu sfantul mir marea majoritate a domnitorilor Moldovei.

Exteriorul este o imbinare armonioasa intre mai multe materiale de constructie specifice epocii: teracota, caramida aparenta si piatra. Registrul superior este impanat de numeroase firide, acolo unde sunt pictate fresce ce includ nu mai putin de 282 chipuri.

Din pacate, interiorul bisericii a fost deteriorat si a fost restaurat in intregime, bolta si peretii fiind acoperiti de o fresca de mari dimensiuni realizata de artistii francezi Emilie Mempiot, Mauretal si Boris Bernard.

Meditatia, leacul traditional pentru vindecarea sufletului

Catedrala Metropolitana este unul dintre locurile preferate ale credinciosilor ieseni. Inceputa in 1883 prin eforturile mitropolitului Veniamin Costachi, aceasta a fost sustinuta prin decret regal de catre domnitorul Ioan Sturdza si a fost construita in stil neoclasic pe baza planurilor arhitectilor vienezi Gustav si Johann Freiwald.

Lucrarile au fost intrerupte in perioada 1842 – 1880, atunci cand au fost adaugate doua randuri de pilastri in interior, pe baza planurilor realizate de arhitectul Alexandru Orascu.

Biserica Barboi este ridicata in perioada 1841 – 1844, iar elementul inedit este ca a fost ridicata pe ruinele unei biserici ce dateaza din 1615. Interiorul bisericii a fost realizat din caramida si piatra in stil bizantin, iar porticul este construit  intr-un stil clasic moldovenesc si este sustinut de coloane dorice.

Biserica Barboi este unica insa in peisajul ecleziastic al Moldovei, fiind (datorita dimensiunilor si a formei) o adevarata replica in marime naturala a unor manastiri construite pe Sfantul Munte Athos.

Acesta este locul unde il putem intalni si pe Ion Creanga (ce a fost diacon intre 1863 – 1865).

Biserica Barnovschi este una dintre cele mai vechi biserici iesene si a fost ridicata in 1627 de Miron Barnovschi. Din pacate, astazi nu mai pot fi vazute decat biserica si turnul de tip clopotnita amplasat la intrarea in ansamblu.

Pictura bisericii dateaza din anul 1880 si din pacate in prezent nu se mai stie ce elemente vechi se mai pastreaza, deoarece biserica a suferit  mai multe interventii in anii 1880, 1836 si 1786.

Biserica Sfantul Sava este chiar mai veche decat biserica Barnovschi, fiind ridicata in 1583 cu ajutorul domnitorului Petru Schiopu. Elementul distinctiv al acesteia este stilul oriental, ce iese in evidenta prin planul in forma de nava.