Cele mai frumoase manastiri ale orasului Iasi

manastire

Iasiul este unul dintre cele mai frumoase orase din Romania. Chiar daca prima data cand am vizitat zona am facut-o cu inima indoita, orasul m-a cucerit aproape imediat prin frumusetea bucolica, precum si prin faptul ca reprezinta un adevarat centru cultural si duhovnicesc al Romaniei.

Manastirile Iasului, prilej de reculegere si aducere aminte

Printre cele mai frumoase obiective turistice ale orasului se numara manastirile, ce sunt o adevarata poarta catre trecut si credinta.

Manastirea Golia este unul dintre cele mai importante lacase din zona. Ridicata in secolul XVI, aceasta poarta hramul Inaltarea Domnului, fiind numita astfel dupa numele marelui logofat Ioan Golia, ctitorul manastirii.

Daca despre stilul arhitectural al primei biserici nu se cunosc foarte multe, biserica actuala este total deosebita fata de stilul traditional al zonei. Aceasta a fost ridicata intre anii 1650 – 1660 de catre Vasile Lupu si reprezinta o imbinare reusita intre stilurile bizantin si baroc.

Biserica ne copleseste inca de la prima vedere prin aerul de fortareata medievala, cu un plan exterior rectangular, iar zidurile inalte sunt asezate pe epifastri de factura corintica.

Principala atractie este insa Turnul Goliei, de unde se poate admira aproape toata panorama orasului.

Manastirea Cetatuia este ctitorita de catre Gheorghe Duca intre anii 1669 si 1672. Biserica este reprezentativa pentru stilul arhitectural moldovenesc, fiind inconjurata de ziduri inalte, ce includ metereze, turnuri de colt si de intrare si un drum de straja de o frumusete aparte.

Frumusetea manastirilor este tulburatoare

Cetatuia este unul dintre putinele locuri unde putem regasi in intregime ansamblul arhitectural monastic, iar palatul destinat gazduirii domnului este unul dintre elementele centrale ale acestuia.

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi este, in opinia mea, una dintre cele mai frumoase manastiri din zona Moldovei. Ridicata de catre  domnitorul Vasile Lupu intre anii 1637 – 1639 (cu hramul sfintilor Ioan Gura de Aur, Grigore Teologul si Vasile cel Mare), aceasta reprezinta o adevarata simfonie ridicata in cinstea sufletului si a rugaciunilor.

Aspectul prezent al manastirii este rezultatul unor ample lucrari de restaurare,  intinse pe parcursul mai multor ani (1882 – 1904), realizate de arhitectul Andre Lecomte de Nouy.

In cadrul manastirii regasim mai multe morminte ale unor personalitati de rang inalt (Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza, prima sotie a lui Vasile Lupu – doamna Tudosca), etc.

Sala Gotica gazduieste un adevarat muzeu de arta religioasa si este locul unde se poate face  o incursiune in trecutul istoric si cultural al orasului.

Manastirea Galata este situata int-un cadru feeric, pe una dintr ecele  sapte coline ale orasului, fiind ridicata de catre domnitorul Petru Schiopu.

Aspectul exterior, cat si planul bisericii contin in totalitate elementele traditionale ale zonei, iar biserica (zidita in 1583) este prima ce imbina stiluri arhitectonice culese din toate tarile romane ale vremii.

Fatadele bisericii sunt impartite in doua registre inegale de catre un brau median de inspiratie ecleziastica, provenit din Tara Romaneasca. Un alte element interesant si inovator in acelasi timp este reprezentat de registrul inferior, ce este decorat cu un numar impresionant de firide inalte, ce isi gasesc corespondenta (in registrul superior ) cu un numar egal de firide scunde.