Cele mai frumoase muzee si parcuri in Iasi

muzeu

O vizita in “dulcele targ al Iesilor”  nu este completa fara a face un tur al muzeelor si parcurilor. O gura de aer proaspat este binevenita dupa momentele de reculegere, pe care turistii le petrec in bisericile si manastirile din oras.

Orasul este impanzit de numeroase parcuri vechi

Parcul Copou este un obiectiv ce nu trebuie ratat. Acesta este situat pe dealul Copoului, fiind cel mai vechi si cel mai frumos parc din oras.

Amenajat in prima jumatate a secolului al XIX-lea, parcul iese in evidenta printr-o amenajare peisagistica de exceptie, dominata de prezenta iasomiei, forsitiei si a liliacului.

Parcul are o suprafata de aproximativ 10 hectare, iar punctul principal de atractie se afla in zona centrala, acolo unde poate fi gasit Obeliscul cu lei – unul dintre cele mai vechi monumente moderniste din tara si Teiul lui Eminescu.

Muzeul National al Literaturii Romane este unul dintre cele mai noi muzee ale orasului si a luat fiinta in 1990. Acesta functioneaza in casa (ce este si monument istoric) ce a apartinut vechii Societati Literare Junimea, construita intre anii 1855 – 1858.

Muzeul ofera vizitatorilor o gama larga de obiecte care au apartinut unor scriitori romani, precum si colectii de carti romanesti si straine rare, manuscrise, colectii, etc.

Parcul Teatrului National este denumirea oficiala a esplanadei ce se intinde intre Catedrala Metropolitana si Teatrul Vasile Alecsandri. Esplanada este cel mai mare spatiu verde din centrul orasului si cuprinde in jur de 225 arbori, dintre care 20 de platani (15 dintre acestia au fost declarati de curand monumente ale naturii).

Muzeele, inima culturala a orasului

Muzeul Unirii este situat chiar in zona centrala a orasului si cuprinde o selectie exceptionala de obiecte de patrimoniu modern.

Cel mai important exponat al muzeului este insasi cladirea acestuia, care a fost resedinta a doi domnitori: regele Ferdinand si Alexandru Ioan Cuza.

Construita in stil neoclasic undeva la inceputul secolul XIX, casa a fost proprietatea unor familii boieresti de renume: Ghica, Paladi, Catargi, Cantacuzino, etc.

Parterul edificiului ne prezinta un scurt istoric al casei si este dedicat epocii unirii.

Etrajul este o fresca a vechilor apartamente domnesti . Aici pot fi vazute cabinetele de lucru, camera de biliard, diverse saloane, precum si un dormitor.

Gradina botanica din Iasi este unul dintre parcurile ce nu trebuie ratate sub nicio forma, fiind cea mai veche gradina botanica din Romania.

Istoricul acesteia este oarecum zbuciumat, deoarece de-a lungul timpului au existat doua gradini botanice.

Prima a luat nastere in 1856 in zona Rapa Galbena, infiintata de catre Anastasie Fatu si a dainuit pana la moartea intemeietorului, in 1886.

A doua gradina botanica a fost infiintata in imediata vecinatate a celei veche, in 1873. Aceasta a fost intemeiata de catre Societatea de Medici si Naturalisti, iar cel ce a raspuns de acest proiect a fost Dimitrie Brandza.

Fondul cinegetic de inceput a fost donat de catre Anastasie Fatu.

O noua gradina botanica este amenajata in 1921 in zona situata in spatele Universitatii, iar dupa 40 de ani se hotaraste mutarea acesteia in zona Dealul Copoului, unde poate fi admirata si astazi.